Ziekten

Voorkomen is beter dan genezen. U kunt veel doen om ziekten bij uw planten te voorkomen. Planten die het naar hun zin hebben, worden niet snel ziek. Zorg voor de beste groeiomstandigheden voor uw planten of nog beter; kies de planten die passen bij de omstandigheden in uw tuin. Zon, schaduw of halfschaduw en vergeet niet de juiste bodemsoort te kiezen voor de juiste plant. Van zuurminnende planten naar kalkminnende planten.

Als het helaas toch voorkomt dat een plant verschijnselen van ziekte vertoont, is het beter om direct deskundig advies in te winnen.

Plagen

Niet iedere luis hoeft te worden bestreden. In een gezonde tuin zijn altijd allerlei insecten in de weer. Is ook een mooi schouwspel een Vlinder, bij of een hommel te zien genieten van uw tuin! En dat hoort zo. Ze houden elkaar in toom en doen weinig kwaad. Het wordt pas vervelend als er van een enkele soort plotseling veel te veel aanwezig zijn. Als er dan massaal schade aan de planten ontstaat, kunt u beter wel maatregelen nemen. Maar overdrijf nooit. In veel gevallen herstelt de natuur het evenwicht vanzelf.

http://www.tuinen.nl/category/ziekten-en-plagen

http://www.colour-your-life.nl/Tuinverzorging/Onkruid__ziekten_en_plagen/#ziekten