Het maken van gesnoeide ‘beelden’ is al oeroud. Het is een enorm geduldwerk en met name mogelijk bij zeer dicht vertakkende, kleinbladige soorten haagplanten.

Om de vorm goed te behouden en te begeleiden, moet er door het groeiseizoen heen vaak vier maal of vaker worden geknipt. Echte topiary- of vormsnoeikunstenaars werken liefst met een schapenschaar. Daarmee kan zowel grof als heel fijn worden gewerkt en zijn ook moeilijke hoeken goed toegankelijk. Grovere vormen, zoals buxusblokken, kunnen uitstekend met een heggenschaar worden geknipt. De vorm die gesnoeid of geknipt wordt is afhankelijk van wat u wilt en wat de plant die u gaat snoeien of knippen toelaat. Bij een heester die veel takken naast elkaar vanuit de grond vormt, is natuurlijk veel minder mogelijk dan bij een soort met één hoofdtak en een dichte groei. Hoe dichter de horizontale vertakking, des te meer vormen u ermee kunt maken.

Vormsnoei bij potplanten

Niet alleen met in de volle grond groeiende planten en delen van hagen wordt vormsnoei bedreven, in feite gebeurt het veel meer bij planten die daarvoor speciaal in potten worden gekweekt. Het uit de hand vormen van snoeifiguren is niet voor iedereen weggelegd. Een uitstekend alternatief vormt een zelf te maken of kant-en-klaar te kopen draadvorm waarbinnen de in vorm te snoeien plant wordt opgekweekt. De takjes die buiten de vorm uitsteken worden eenvoudig regelmatig weggesnoeid. Zo ontstaat een prachtige snoeivorm naar keuze en het buitenste laagje groen bedekt bij goede snoei de draadvorm volledig.

Blikvangers

Veel haagplanten kunnen als zelfstandige blikvangers een sterke functie in de tuin krijgen, door ze in vormen te snoeien die nooit kitscherig aandoen. Met geometrische vormen als zuilen, piramides of pilaren is dat doel eenvoudig te verwezenlijken.