10 TIPS VAN UW TUINMAN OM UW TUIN WINTERKLAAR TE MAKEN IN OKTOBER

Oktober is bij uitstek de maand om de tuin voor te gaan bereiden op de naderende winter. In deze maand zijn de weersomstandigheden nog vaak zeer aangenaam waardoor het werken in de tuin veel plezier kan opleveren. En als je het nu goed doet, dan heb je er in het voorjaar weer veel plezier van. Deze keer geven we je 10 tips hoe je je tuin voor kunt bereiden op de winter.

TIP 1: VERWIJDER UITGEBLOEIDE BLOEMEN

Veel bloemen zijn inmiddels uitgebloeid. Knip deze af. De stengel die aan het afsterven is mag je ook wegknippen. Maar laat de rest zitten. De bladeren bieden bescherming tegen de vorst.

TIP 2: SCHEUREN VAN PLANTEN

Planten die groot zijn geworden kun je deze maand scheuren en weer op een andere plaats uitzetten. Scheuren kan op een aantal manieren.

TIP 3: GAZON WINTERKLAAR MAKEN

Zolang de temperatuur boven de 6 graden blijft, zal het gras blijven groeien. Maai het gras vanaf deze maand niet meer te kort. Zet de maaier dus een standje hoger. Als er een viltlaag is ontstaan, vertikuteer het gras dan nog een keertje. En voor een optimaal onderhoud is het aan te bevelen het gazon te bemesten met een wintermeststof.

TIP 4: CONIFEREN VERPLANTEN

Coniferen kunnen in deze maand uitstekend verplant worden.

TIP 5: BLADVERLIEZENDE HAGEN

Bladverliezende hagen kunnen pas geplant worden als ze het blad hebben laten vallen. In het geval van een beukenhaag is het wachten tot het blad bruin is geworden.

TIP 6: SNOEIEN VAN BOMEN

VOOR januari moeten berken, noten, druiven en acers gesnoeid worden. Vanaf januari komt sapstroom bij deze bomen alweer op gang.

TIP 7: ROZEN

Snoei rozen tot op kniehoogte af (circa 40cm). Wacht tot de rozen zijn uitgebloeid. Afhankelijk van het weer kan dit vroeger of later zijn in het najaar.
Verwijder dan ook alle bladeren inclusief het reeds gevallen blad. De bladeren bevatten vaak schimmelsporen of roest. Als je ze verwijderd voorkom je dat dit blad in het voorjaar het nieuwe blad direct aantast.

TIP 8: AFSTEKEN GRASKANTEN

Om het gazon netjes de winter in te laten gaan kun je de graskanten nog een keer afsteken.

TIP 9: BLOEMBOLLEN PLANTEN

Nu is het de tijd om alvast bloembollen te planten voor in het voorjaar. Denk aan crocussen, narcissen, hyacinten en tulpen. Ook minder voor de handliggende bloembollen zoals de Allium (sierui) of Eremurus (Naald van Cleopatra) kunnen geplant worden.

TIP 10: VIJVER

Span een net over de vijver om het vallende blad op te vangen. Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om je vijver winterklaar te maken.